Normal_basisschool_kinderen_hoogeveen

De gemeente Amsterdam heeft de toezegging voor een nieuwe vrije basisschool in stadsdeel Noord ongedaan gemaakt. Drie grote schoolbesturen in Noord, Asko, Amos en de Stichting Openbaar Onderwijs Noord, wezen de gemeente op een procedurefout. De 115 leerlingen die zich inmiddels hadden aangemeld, moeten nu maar afwachten of zij in augustus op de nieuwe school kunnen beginnen. Dit meldt Parool.

Ouders die de vrije school in stadsdeel Noord wilden beginnen, hadden dit in september vorig jaar bij de gemeente gemeld. Om de oprichtingsprocedure te versnellen zou de school van start gaan als een dependance van de Geert Groote School, een vrije school in Amsterdam-Zuid. De gemeente zegde toe en stelde een gebouw aan de Klimopweg beschikbaar. Tot verbazing van de ouders werd de toezegging van de gemeenten drie weken later echter weer ingetrokken.

De drie grote schoolbesturen hadden via via lucht gekregen van de oprichtingsplannen voor de Vrije School Noord, zoals de school moet gaan heten. De besturen vroegen zich af hoe het kon dat er zomaar een school begonnen werd. De school staat niet in het jaarplan voor scholen en dat is niet volgens de regels.

Wethouder Freek Ossel van Amsterdam geeft toe dat er een fout is gemaakt. “De bal ligt nu bij de schoolbesturen”, zegt Ossel. “Als zij geen bezwaar hadden gemaakt, was die school nu gewoon doorgegaan.”

De Onderwijs Consumenten Organisatie vindt dat de gemeente een uitzondering moet maken op de huisvestingsprocedure voor spoedaanvragen die normaliter alleen geldt voor scholen die zijn afgebrand of leeggeroofd. De gemeente wil zichzelf echter alleen een bemiddelende rol toekennen. De Vrije School Noord heeft een advocaat in de arm genomen. “We hebben een officiële toezegging van de gemeente, dus we staan in ons recht,” aldus een woordvoerster.

© Nationale Onderwijsgids