Logo_koningsspelen_2014

(Novum) - Ruim 1,1 miljoen kinderen op zo'n 5400 scholen doen vrijdag mee aan de tweede editie van de Koningsspelen. De aftrap van de sportdag wordt dit jaar gegeven in het Flevolandse plaatsje Ens. Koning Willem-Alexander bezoekt de drie basisscholen Het Lichtschip, De Horizon en De Regenboog. Koningin Máxima is aanwezig op de school van de prinsesjes in Wassenaar.

Net als vorig jaar wordt voor de kinderen eerst een speciaal ontbijt geserveerd waarna om 09.30 uur een wereldrecordpoging wordt gedaan om zo veel mogelijk kinderen tegelijkertijd te laten dansen en zingen. Daarvoor wordt het speciaal gecomponeerde nummer Doe de Kanga van Kinderen voor Kinderen gebruikt. Het is de bedoeling dat de kinderen daarop hun warming-up doen. Daarna heeft iedere school een eigen programma.

Na de vorige editie, ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem-Alexander, kwam al snel de roep om van de Koningsspelen een jaarlijks terugkerend evenement te maken. In juni werd duidelijk dat de sportdag in ieder geval dit jaar nog een keer wordt georganiseerd. Later dit jaar wordt gekeken of het een traditie gaat worden.

Over de datum van de Koningsspelen ontstond begin januari nog enige consternatie toen bleek dat veel scholen niet mee konden doen omdat leerlingen vrij zijn vanwege de meivakantie. Officieel start die pas zaterdag, maar sommige scholen zijn ook deze week dicht omdat het maandag Tweede Paasdag was.

De organisatie van de spelen, die in handen is van de Johan Cruijff Foundation en de Richard Krajicek Foundation, stelde dat de datum een 'weloverwogen keuze' was. Ongeveer tien procent van de scholen is volgens de organisatie vrijdag dicht.

Vorig jaar vielen de Koningsspelen grotendeels in het water vanwege het slechte weer. Toen deden zo'n 1,3 miljoen kinderen mee. Dit jaar belooft het weer een stuk beter te zijn. Het is warm met temperaturen tegen de 25 graden. Pas later vrijdag kunnen er wat buien vallen.