Logo_brabant

Deelnemers aan het Europese project STARS komen volgende week vier dagen leren van de Brabantse ervaringen op het gebied van verkeerseducatie. Specialisten uit o.a. Londen, Edinburgh, Boedapest, Milaan en Madrid leren hoe ze het Brabantse Verkeersveiligheidslabel en het verkeerseducatieprogramma Totally Traffic in de eigen steden kunnen invoeren.

Meer leerlingen op de fiets of lopend naar school in plaats van met de auto. Dat is wat Europa wil bereiken met het project STARS. Dit leidt tot minder verkeersproblemen rondom scholen, betere luchtkwaliteit (want minder uitstoot) en leerlingen die meer bewegen (minder obesitas). Meer kinderen op de fiets is dus goed voor het milieu en de gezondheid, maar het moet ook veilig. Voor dat aspect staat de provincie Noord-Brabant aan de lat.

Brabantse ervaring
STARS realiseert de doelen via verkeerseducatie en concrete acties op scholen. Verkeersgedeputeerde Ruud van Heugten: "Onze provincie heeft veel ervaring met verkeerseducatie. We bouwden in 1998 het succesvolle Brabants VerkeersveiligheidsLabel, waaraan inmiddels circa 800 Brabantse basisscholen meedoen. Ook zorgen we voor verkeerseducatie op het voortgezet onderwijs, via TotallyTraffic (TT). Brabant telt nu 68 TT-scholen. De EU heeft Noord-Brabant gevraagd om een passend onderwijsaanbod voor basisscholen te maken."

Trainen
Naast de provincie Noord-Brabant doen de steden Londen, Edinburgh, Bielefeld, Krakau, Boedapest, Milaan, Brussel en Madrid mee aan STARS. Vertegenwoordigers van de deelnemende steden bezoeken 's-Hertogenbosch van dinsdag 24 tot en met vrijdag 27 september. De eerste twee dagen traint de Brabantse afvaardiging de Europese collega's in de STARS-aanpak. De projectleiders praten op donderdag en vrijdag hoe ze STARS kunnen invoeren op de scholen in hun eigen steden. Daarnaast krijgen de STARS-partners van ambtenaren van de gemeente 's-Hertogenbosch (fietsstad van het jaar) een fietsrondleiding.

Brabantse STARS-scholen
STARS loopt nog 2,5 jaar. De provincie Noord-Brabant wil de komende twee schooljaren 25 basisscholen en 15 voortgezet onderwijsscholen laten meedoen met STARS.

© Nationale Onderwijsgids