Normal_9335

ARNHEM (ANP) - Cito heeft dinsdagochtend, op de eerste dag van de driedaagse Cito-toets voor 162.000 basisschoolleerlingen, veel last gehad van technische problemen.

Zo was het instituut een paar uur lang telefonisch slecht bereikbaar en ook kon een aantal scholen niet inloggen op de digitale editie van de toets. De problemen waren dinsdag aan het begin van de middag opgelost, liet het Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling weten. Het is nog niet bekend wat de oorzaak van de problemen is en hoeveel leerlingen er last van hebben gehad.

Op ongeveer 6200 scholen wordt de toets voor leerlingen van groep 8 afgenomen. Mede aan de hand van de uitslag wordt bepaald naar welk type middelbare school de kinderen gaan.Sommige leerlingen maken de toets digitaal, bijvoorbeeld omdat ze dyslexie hebben, maar door serverproblemen konden zij niet of moeilijk inloggen.

,,De al ingevoerde gegevens zijn niet verloren gegaan. Zodra scholen weer inloggen, kan de toets worden hervat en/of worden de gegevens naar Cito verstuurd'', meldt het instituut.Vorig jaar waren er ook problemen met de server van het instituut. Ongeveer 2500 kinderen moesten toen noodgedwongen later met de toets beginnen omdat de server overbelast was.