Algemene Vereniging Schoolleiders, AVS, Ton Duif

UTRECHT - De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) heeft in een open brief Tweede Kamerleden opgeroepen om tegen het wetsvoorstel Centrale Eindtoets te stemmen.

Donderdag zal in de Tweede Kamer over het wetsvoorstel worden gesproken. De AVS vindt dat de eindtoets basisonderwijs nu al een te grote rol speelt in het beslissingsproces bij de overgang van primair naar voortgezet onderwijs.

Ton Duif, voorzitter van de AVS wijst er tevens op dat het plan voor een uniforme eindtoets haaks staat op de huidige ontwikkelingen in het passend onderwijs. Daarbij wordt gepoogd kinderen uit het speciaal onderwijs beter aansluiting te laten vinden op het reguliere onderwijs en het onderwijs meer aan te sluiten op de specifieke vaardigheden van deze kinderen.

In plaats van de doorvoering van de uniforme eindtoets ziet de AVS liever een flinke investering in de kwaliteit van docenten en schoolleiders. Ook meer groei in de innovatie van het onderwijs ziet de AVS graag tegemoet, net als een vergroting van de transparantie van scholen richting de ouders en de overheid, een vermindering van de bureaucratie en een soepelere overgang van het basis- naar het voortgezet onderwijs.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem