Half jaar cel geëist tegen schipper na dood 12-jarige scholiere door afgebroken giek

Het Openbaar Ministerie heeft een half jaar cel en een beroepsverbod van 2,5 jaar geëist tegen een 49-jarige schipper uit Harlingen voor de dood van een 12-jarige scholiere. Vorig jaar zomer overleed het meisje doordat er een giek van de boot afbrak en op haar terechtkwam. Dat meldt de NOS.

Het ongeluk gebeurde tijdens een schoolreisje van een klas uit Den Haag op de Waddenzee. De klas was met het schip onderweg van Terschelling naar Vlieland. Het meisje overleed ter plekke aan haar verwondingen.

Nalatig gehandeld 

De officier van justitie verweet de schipper dat hij ernstig nalatig heeft gehandeld. Uit onderzoek bleek dat de giek van het schip niet goed was onderhouden. Eigenlijk zou deze vervangen moeten worden, maar ook dat gebeurde niet.

Keuringsrapporten 

De keuringsrapporten van het schip waren verlopen, waaronder ook het rapport met de keuring van de giek. Met een verlopen certificaat mocht het schip tijdens de dag van het ongeval niet varen.

Volgens justitie waren ander zaken aan boord ook niet op orde. De keuring van bijvoorbeeld de reddingsvesten was ruimschoots verlopen. De officier van justitie gaf aan dat het schip had moeten voldoen aan alle eisen.

Volgens het OM is het duidelijk dat niemand het ongeluk heeft gewild of zag aankomen. Toch vindt de officier van justitie dat de schipper op een andere manier had moeten handelen. Hij had het schip op tijd moeten laten keuren. Over drie weken komt de uitspraak van de rechtbank.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk