Bouw van een nieuw Kompaan College in Vorden is weer een stap dichterbij

In 2020 stelde de raad een krediet beschikbaar voor de bouw van een nieuwe school voor het voortgezet onderwijs aan de Almenseweg in Vorden. De sterk verouderde huidige schoolgebouwen van het Kompaan College zijn niet geschikt voor het nieuwe eigentijdse onderwijsconcept van de school. Dat meldt de gemeente Bronckhorst. 

Wethouder Wilko Pelgrom: “De bouw van een nieuwe onderscheidende en toekomstbestendige school voor voortgezet onderwijs is belangrijk voor de toekomst van onze jeugd, de werkgelegenheid en leefbaarheid van Vorden en Bronckhorst. In eerste instantie waren de kosten voor de nieuw school voor ca. 400 leerlingen geraamd op 11,7 miljoen euro (prijspeil 2020). In 2020 bij de berekening van het krediet was bekend dat de voorbereiding enige jaren zou duren en dat in die tijd de prijzen waarschijnlijk zouden stijgen. In onze begroting van 2023 sorteerden we hier ook al op voor. Op basis van de aanbesteding van het werk blijkt dat de prijsstijging ongeveer 17 procent is. Een stijging die binnen huidige normbedragen voor onderwijshuisvesting blijft.” Voor dit bedrag doen b en w een kredietvoorstel aan de raad. De raad beslist er eind september over.

Bouwkosten opgelopen 

Na het raadsbesluit van 2020 is er veel gebeurd. Onder meer is in overleg met omwonenden een ruimtelijke visie voor het gebied gemaakt en is het gebouw en het buitenterrein ontworpen. De gemeente kocht de kavel, de bestemming voor de locatie is gewijzigd en in mei 2023 is de omgevingsvergunning verleend. Ook vonden de Europese aanbesteding van de bouw en de aanleg van de buitenruimte inmiddels plaats. Op basis van de aanbesteding blijkt dat voor het project ongeveer 1,9 miljoen euro meer nodig is. In vergelijking met 2020 zijn de bouwkosten door onder meer krapte op de arbeidsmarkt, de gestegen energie- en materiaalkosten opgelopen. In nauw overleg met de school is er met dit extra bedrag een beheersbaar kostenplaatje voor de nieuwbouw.  

Bouwrijp maken van het terrein 

De school is verantwoordelijk voor het bouwproces. Als de gemeenteraad het bedrag beschikbaar stelt, kan de bouw van de school starten. De eerste stap zal het bouwrijp maken van het terrein zijn. De verwachting is dat de nieuwbouw in november van dit jaar begint en de nieuwe school na de jaarwisseling 2024-2025 de deuren opent.

Door: Nationale Onderwijsgids