De twaalf beste profielwerkstukken in de race voor KNAW Onderwijsprijs

Van het liefdesleven van vlo-kreeftjes tot draagvlak voor menstruatiecups, van vliegtuigvleugels tot drijfmestvliegen. Ook in 2022 heeft de KNAW prachtige inzendingen ontvangen voor de KNAW Onderwijsprijs. Met deze jaarlijkse prijs wil de KNAW het wetenschappelijk denken in het voortgezet onderwijs stimuleren. De jury was verrast door de hoge kwaliteit van de 196 ingezonden werkstukken, de originele en vaak heel persoonlijke onderwerpen en het doorzettingsvermogen van de leerlingen. De auteurs van de twaalf beste werkstukken krijgen een prijs: een bijdrage in de studiekosten voor hun eerste collegejaar. Dat meldt de KNAW.

Dit jaar reikt de KNAW de Onderwijsprijs voor de veertiende maal uit. Er zijn vier profielen: Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Gezondheid en Natuur en Techniek. In elk profiel worden de drie beste werkstukken beloond met een prijs. De jury bestond per profiel uit vier wetenschappers die gelieerd zijn aan de KNAW.

Feestelijk programma 

De jury reikt de KNAW Onderwijsprijzen uit op dinsdag 14 juni tijdens een feestelijk programma in het Trippenhuis van 13.00 tot 14.30 uur, geleid door Anna Gimbrère. Er zijn dan ook video’s over de winnende profielwerkstukken te zien. De president van de KNAW Marileen Dogterom zal bekendmaken welke werkstukken per profiel de eerste, tweede en derde prijs hebben gewonnen. De eerste prijs bestaat voor elke leerling uit een bijdrage voor het eerste collegejaar ter waarde van 2.000 euro, de tweede prijs is een bedrag van 1.500 euro en de derde prijs bedraagt 1.000 euro. Ook de docenten die de winnende werkstukken hebben begeleid krijgen een onderscheiding van de KNAW. De scholen ontvangen een plaquette.

De feestelijke bijeenkomst in het Trippenhuis is besloten. Medeleerlingen, docenten, vrienden en familie kunnen de bijeenkomst rechtstreeks volgen via YouTube. Dat kan op 14 juni vanaf 13.00 uur via de website van de KNAW Onderwijsprijs.

EUCYS 

De winnaars hebben dit jaar ook een unieke kans om mee te doen aan de EUCYS (de EU Contest for Young Scientists). Deze wedstrijd zal in september in Leiden plaatsvinden. Jonge ‘wetenschappers van de toekomst’ van 14 tot 20 jaar uit veertig landen presenteren dan hun onderzoeksprojecten. Voor de meest opmerkelijke projecten zijn er verschillende prijzen

Door: Nationale Onderwijsgids