Handtekening onder intentieovereenkomst voor tienercollege in Lelystad

Wethouder Onderwijs Madelon van Noort heeft op dinsdag 8 maart 2022 de intentieovereenkomst voor het oprichten van een tienercollege voor leerlingen van 10 t/m 14 jaar getekend. Het ondertekenen van de overeenkomst past in de ambitie van Lelystad om meer divers en onderscheidend onderwijs aan te bieden. "Mijn wens is meer innovatie en variëteit in het Lelystadse onderwijsaanbod. Als wethouder vind ik het belangrijk dat er voor leerlingen en ouders meer te kiezen is én dat het onderwijsaanbod aansluit bij hun wensen. Ik wil daarom iedereen uitdagen om met nieuwe initiatieven en onderwijsconcepten te komen." Dat meldt de gemeente Lelystad. 

De initiatiefnemers van het tienercollege zijn Arjan Luiten en Davide van der Sluis. Zij willen een vernieuwend en onderscheidend onderwijsconcept in Lelystad realiseren voor kinderen van 10 t/m 14 jaar oud. Met het ondertekenen van de intentieovereenkomst, maakt de gemeente Lelystad kenbaar nieuwe onderwijsontwikkelingen te steunen.

Verlengde onderwijstijd 

Op het tienercollege krijgen leerlingen meer tijd om zich te ontwikkelen voordat het schooladvies wordt gegeven. Deze aanpak kan voorkomen dat leerlingen uitvallen in de overgang van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs, maar ook voor zogenaamde laatbloeiers en leerlingen uit lagere sociale milieus die meer tijd nodig hebben. Er wordt ook ingezet op verlengde onderwijstijd en eventuele samenwerkingen met Lelystadse partners. "Ik ben voorstander van het aanbieden van verlengde onderwijstijd. Het zorgt ervoor dat de kansengelijkheid in het onderwijs wordt vergroot. Ik gun het elk kind dat het zich maximaal kan ontplooien en het gelijke kansen in het onderwijs heeft," aldus wethouder van Noort.

Onderwijsaanbod 

Lelystad heeft de ambitie om de aankomende jaren te groeien. Door nieuwe gebiedsontwikkeling en de komst van meer woningen, stijgt het aantal leerlingen. De inzet is om het onderwijs mee te laten groeien met de ontwikkelingen in de stad én de behoefte van Lelystadse leerlingen en ouders. Daarvoor zijn nieuwe scholen nodig, maar ook innovatie in het huidige Lelystadse onderwijsaanbod. Met de wetswijziging ‘Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen’ is er ruimte ontstaan om op basis van een onderwijsconcept een school te beginnen. Dit biedt voor de Lelystad meer mogelijkheden om daadwerkelijk een onderscheidend, divers en kwalitatief goed onderwijsaanbod te realiseren. De gemeente kan niet zelf een school stichten, maar neemt wel een stimulerende en faciliterende rol op zich in het voorproces.

Door: Nationale Onderwijsgids