Online seksueel misbruik komt heel veel voor, maar is onvoldoende strafbaar

Mariëtte Hamer wordt regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Dit is goed nieuws, want een cultuurverandering is hard nodig. Niet alleen aan de top, maar bij iedereen. Helaas zijn we er nog lang niet, want ook online seksueel misbruik verdient aandacht omdat niet alle vormen nu strafbaar zijn. Dit meldt Fonds Slachtofferhulp. 

Slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag krijgen de laatste weken veel aandacht door de verschillende misstanden die aan het licht zijn gekomen. Hierdoor is er meer erkenning voor slachtoffers.

Honderdduizend jongeren per jaar 

Wat online misbruik betreft is het aantal jonge slachtoffers enorm: ruim honderdduizend jongeren per jaar worden slachtoffer. De vormen en aantallen van online seksueel misbruik groeien.

Schaamte en schuldgevoel 

Toch is de drempel om hulp te zoeken hoog. Slachtoffers worstelen namelijk onterecht met een schuldgevoel en schamen zich. Daardoor durven ze niks te zeggen. Ook zijn ze bang dat bijvoorbeeld naaktbeelden die zij naar iemand hebben verstuurd, opduiken.

Victim blaming 

Regelmatig is het geluid ‘waarom stuur je die foto dan?’. Dat is victim blaming en net zoals we nu zien in het grensoverschrijdende gedrag bij bijvoorbeeld The Voice en Ajax, is het slachtoffer de schuld geven niet op z’n plaats.

In alle veiligheid en vertrouwen seksueel getinte beelden delen, hoort bij deze tijd. De personen die de beelden vervolgens verspreiden en daarmee andermans grenzen overschrijden, moeten aangepakt en bestraft worden. En slachtoffers moeten gehoord en geholpen worden.

Gedrags- en cultuurverandering 

Het Fonds Slachtofferhulp pleit er al geruime tijd voor online seksueel misbruik ook te scharen onder seksuele misdrijven in de nieuwe zedenwet. Mariëtte Hamer, die nieuwe regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, hoopt op veel meldingen en daarmee zetten we hopelijk een stap in de goede richting. En tegelijkertijd is de gedrags- en cultuurverandering die zo enorm hard nodig is aan ons allemaal. Laten we als maatschappij de bal die nu is gaan rollen oppakken, elkaar durven aanspreken op wangedrag en hiervoor niet wachten op nieuwe wetten en procedures vanuit de overheid.

Door: Nationale Onderwijsgids