Normal_rss_entry-297306

In Amsterdam zitten al tientallen schoolklassen thuis doordat er leerlingen besmet bleken met het coronavirus. De scholen in de hoofdstad zijn vorige week maandag begonnen, zoals in de hele regio Noord. De regio Midden begon afgelopen maandag en Zuid gaat maandag weer naar school.

"De kinderen zijn niet gevaccineerd, dus logisch dat ze eerder een besmetting oplopen", aldus een woordvoerster van de GGD in Amsterdam. Ook in andere delen van de regio Noord zijn er reeds klassen naar huis gegaan om diezelfde redenen. Ook in de regio Kennemerland gaat het om tientallen klassen.

Drenthe

In de provincie Drenthe zitten ook al enkele klassen thuis. Hoeveel kon de GGD daar niet zeggen, maar "het gaat best vlot nu". Maar niet iedere klas gaat in deze provincie naar huis bij besmettingen in de groep, benadrukt de woordvoerder. Soms hoeft dat niet en kan er 'maatwerk' worden toegepast, afhankelijk van de situatie waarin de besmette is geweest.

In Friesland gebeurt het inmiddels ook al "regelmatig" dat klassen naar huis gaan, al kon de woordvoerder daar niet zeggen hoeveel precies. In het basisonderwijs waren er deze week 87 besmettingen en in het voorgezet onderwijs en hoger onderwijs tachtig.

Geen echte uitbraken in Noord-Holland

In de kop van Noord-Holland zijn tot dusver een "paar coronagevallen" gemeld op een "paar verschillende scholen", aldus een woordvoerder van de GGD Hollands Noorden.  Maar tot echte uitbraken heeft dat nog niet geleid. "Er hebben nog geen hele scholen hoeven sluiten."

Er zijn in totaal ruim 6660 primaire scholen in Nederland en bijna 650 scholen voor voortgezet onderwijs.

Door: ANP