Wat betekenen de versoepelingen voor het voortgezet en hoger onderwijs?

Het kabinet heeft vrijdag besloten om stap 4 van het openingsplan te zetten en zelfs te vergroten. Vanaf 26 juni zijn alle deuren open, waarbij anderhalve meter afstand de allesbepalende norm blijft. Daar waar anderhalve meter niet lukt, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs of bij evenementen en festivals, geldt de mondkapjesplicht of kun je alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs. Dit meldt Rijksoverheid.

Voortgezet onderwijs

De mondkapjesplicht vervalt grotendeels. Alleen waar de anderhalve meter echt niet kan worden gehandhaafd blijft de mondkapjesplicht gelden. Dit is het geval in het personenvervoer, in het OV en op luchthavens en in vliegtuigen. Daarnaast blijft een mondkapje verplicht in het voortgezet onderwijs.
 

Hoger onderwijs

Voor het hoger onderwijs is nog geen uitsluitsel gegeven over nieuwe versoepelingen. 13 augustus geeft het kabinet meer duidelijkheid over hoe het komende collegejaar eruit gaat zien voor studenten. Wel gaf demissionair minister De Jonge tijdens de persconferentie al aan dat onderwijsinstellingen zich op twee scenario's moeten voorbereiden voor het nieuwe collegejaar, namelijk één met extra maatregelen en één zonder extra maatregelen.
 

Musea

Vanaf 26 juni is alles open met reguliere openingstijden. In ruimtes waar mensen geen vaste plek hebben, zoals in een winkel of het  museum, geldt een maximale capaciteit van 1 bezoeker per 5m2. Als er gebruik gemaakt wordt van het coronatoegangsbewijs, dan vervalt de verplichting van de anderhalve meter en geldt de reguliere capaciteit. 
 
Alle basisregels gelden dus nog steeds. Medio augustus bekijk het kabinet op welke manier en wanneer de laatste stap van het openingsplan (het loslaten van de anderhalve meter en de overige basisregels) gezet kan worden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids