Waarschijnlijk geen volledige lockdown in zwaar getroffen regio's

Er komen vrijwel zeker geen extra maatregelen zoals een avondklok voor enkele regio's waar de besmettingscijfers nog steeds hoog zijn zoals in de regio's Rotterdam en Dordrecht. Volgens minister Ferd Grapperhaus heeft het kabinet nu niet zo'n "heftige" maatregel in gedachte. Ook het sluiten van de middelbare acholen is nu geen serieuze optie. Dit melden ANP en AD.

"Het is niet zo dat we nu op het punt staan om een hele stevige maatregel, wat een avondklok is, aan te kondigen", zegt Grapperhaus. Het aantal besmettingen is al een paar dagen aan het dalen. "De manier waarop de cijfers nu aan het dalen zijn is heel bemoedigend", vindt coronaminister Hugo de Jonge.

Het kabinet liet vorige week weten extra stappen voor zwaar getroffen regio's te overwegen. Daarbij werd naast de avondklok gedacht aan verdere sluiting van de detailhandel en sluiting van het voortgezet onderwijs. Het zou dan neerkomen op een volledige lockdown in deze regio's.

De cijfers geven nu geen aanleiding tot deze drastische maatregelen, is te horen. Het kabinet zal dat dinsdagmiddag bekend maken na het ministerieel crisisberaad op Algemene Zaken. Minister De Jonge zal het besluit dan bij zijn vertrek kort toelichten op de stoep van het ministerie.

Middelbare scholen in de risicoregio’s Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid en delen van Brabant lieten aan het AD weten een nieuwe sluiting niet te zien zitten. Schoolbestuurders benadrukken hierin voornamelijk het psychische aspect van het sluiten van de scholen: de vorige lockdown was slecht voor de psychische gezondheid van de leerlingen. Zij worden onzichtbaar of de dupe van een toename in huiselijk geweld en vereenzamen, zagen de scholen. Ook de onderwijsresultaten lopen direct terug.

Door: Nationale Onderwijsgids