Normal_toets_examen_denken_huiswerk

Bijlesinstituten zien het aantal scholieren dat een speciale examentraining volgt, groeien met 30 tot wel 50 procent, in vergelijking met vorig jaar. Vooral het bijspijkeren van vakken als wiskunde en scheikunde is populair. Maar heeft dat wel zin, zo op het laatste moment? Dit melden NOS en Dagblad van het Noorden.

Op 9 mei beginnen de eindexamens voor vmbo, havo en vwo. De hoogste tijd dus voor scholieren om te gaan blokken. NOS deed navraag bij de vijf grootste bijlesinstituten. Zij zien alle een forse stijging van het aantal deelnemende leerlingen in deze periode, van 30 à 40 procent tot zelfs bijna de helft in vergelijking met 2018. 
 

Van waar die stijging?

Volgens sommige begeleidingsinstituten zijn leerlingen erg gemotiveerd om zo goed voorbereid mogelijk de examens in te gaan. Ook kan het voor hun toekomstige studie belangrijk zijn om zo hoog mogelijke cijfers te halen. Daarnaast verzorgen sommige scholen wel examentrainingen, maar andere weer niet.
 

Maar heeft het zin?

Twee weken blokken lijkt weinig om jaren aan lesstof in te halen. De examentrainingen zijn dan ook meer bedoeld om weggezakte kennis weer naar boven te halen en de puntjes op de i te zetten. En afgaande op de slagingspercentages lijkt dat zin te hebben: waar het ene bijlesinstituut een slagingspercentage van 100 procent ziet, geeft het andere scholingsbureau zelfs een slagingsgarantie.
 

Door: Nationale Onderwijsgids