Normal_geld__biljet__bankbiljet

Bij diverse scholen die tweetalig onderwijs aanbieden heerst onrust en kritiek na de uitspraak van minister Slob van Onderwijs dat scholen ouders geen verplichte bijdrage mogen vragen voor tweetalig onderwijs. Scholen zien echter geen andere optie dan de bijdrage wel te verplichten. Dit meldt de Gelderlander.

De meeste scholen vragen een bedrag tussen de 400 en 500 euro per jaar, dat bovenop de reguliere vrijwillige ouderbijdrage, kosten voor ICT en andere schoolkosten komt. De prijzen wisselen per school, opleidingsniveau en leerjaar. Het bedrag wordt besteed aan extra lessen, excursies, uitwisselingen met Engelstalige scholieren, stages in het buitenland en het bijscholen van docenten. Josephie Brefeld, rector van het Marnix College in Ede, geeft aan dat het bedrag dat aan ouders gevraagd wordt zelfs minder is dan de helft van de investeringen die gedaan worden.
 
Ingrid Goris van het Overbetuwe College (OBC) in Bemmel vindt het merkwaardig dat scholen ouders geen kosten mogen vragen. Volgens haar hoeft ouderbijdrage geen ongelijkheid te betekenen. “Scholen melden op hun website en in brochures dat er schoolfondsen en gemeentelijke fondsen zijn die kunnen helpen om de bijdrage te betalen. Dan zien wij het punt niet zo.”
 
Volgens minister Slob is het onaanvaardbaar dat leerlingen niet aan onderwijsprogramma’s kunnen meedoen wanneer de ouderbijdrage niet wordt betaald. Hij is van mening dat een leerling het onderwijs moet krijgen dat het best bij hem of haar past en dat dit losstaat van de financiële situatie van de ouders. Hij heeft aangegeven ervoor te zorgen dat leerlingen nooit uitgesloten worden van onderwijs wegens het niet betalen van de ouderbijdrage. Het is vooralsnog onduidelijk hoe deze regeling eruit komt te zien.
 
Door: Nationale Onderwijsgids