Normal_auto_monteur_mbo_vmbo_praktijk_techniek

Een auto uitlezen, remblokken vervangen, lassen, vijlen, boren. Donderdag 31 januari laten leerlingen van vmbo-scholen uit 's-Hertogenbosch, Gorinchem, Veghel, Waalwijk, Oss en Wijk en Aalburg zien wat ze op het gebied van voertuigentechniek allemaal kunnen. De leerling die de meeste punten behaald bij de verschillende opdrachten wint de VMBO Automotive Cup. Dit meldt het Koning Willem I College, gastheer van de wedstrijd. 

In theoretische voorrondes hebben leerlingen van VMBO Mobiliteit en Transport zich kunnen plaatsen voor de wedstrijd op het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch. Per school gaan de beste twee leerlingen de strijd aan tijdens verschillende praktijkopdrachten. "Op deze manier kunnen de leerlingen meteen een kijkje nemen in onze keuken. Leuke bijkomstigheid is dat de leraren vmbo uit de regio elkaar informeel ontmoeten en spreken", vertelt Thieu van den Elzen, directeur van de afdeling Mobiliteit & Logistiek.
 

Praktijkopdrachten

 
“De leerlingen krijgen in zes rondes verschillende opdrachten. Zoals het inspecteren van een vrachtwagen en daarvan enkele onderdelen benoemen. Of het uitlezen van de storing bij een auto en het aanwijzen van het defecte onderdeel en dat onderdeel repareren/vervangen”, geeft Thieu aan. Ook het vervangen van de remblokken van een auto en het maken van de verlichting komen aan bod.
 

Bokaal en gereedschap

 
De leerlingen worden beoordeeld door Abdel Moussati (Bossche Vakschool), Marten Jongenelen (Willem van Oranje College), Tom Berkers (Fioretti College), Gerard Havenaar (Hooghuijs Lyceum), Wim van Leerdam (Gilde Vakcollege) en Bert Luijten (SG de Overlaat).
 
Rini van Berkom en Hedzer van der Kooi hebben vanuit het Koning Willem I College de regie en zijn de jury/toezichthouders. De leerling met de meeste punten wint de bokaal en gereedschap van BOXO. De wedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Sjef van Belkom (Serenco ‘special tools’) en Wouter van den Hurk (educatie onderdelen voor automotive).
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids