Studenten Koning Willem I College helpen mee met opbouwen bij Tour du ALS

Op donderdag 9 juni 2022 vindt de tiende editie van Tour du ALS plaats. Ruim 750 deelnemers gaan fietsend, klimmend of lopend de Mont Ventoux omhoog om geld in te zamelen voor de strijd tegen de dodelijke ziekte ALS. 23 studenten en zes docenten van de Academie Orde & Veiligheid van het Koning Willem I College ondersteunen de organisatie van dit evenement. Niet alleen een leerzame ervaring voor de studenten, maar ook bijzonder en uniek. Dat meldt het Koning Willem I College. 

Tour du ALS is één van de grootste inzamelingsacties voor de ziektes ALS, PSMA en PLS. Onder het motto ‘Samen trappen we ALS de wereld uit’ beklimmen honderden fietsers, hardlopers en wandelaars jaarlijks de Mont Ventoux. De beklimming is voor deelnemers, familie en vrienden een enorme uitdaging. Zowel emotioneel als fysiek.  

Opbouw van start en finish 

“We zijn een community college en dragen daarom graag een steentje bij aan dit evenement. Voor studenten is dit een zeer bijzondere ervaring. Ze leren om iets over te hebben voor een ander en wat voor effect ALS heeft voor de patiënt en zijn of haar omgeving”, vertelt Anouk van Butselaar, docent bij de Academie Orde & Veiligheid. “Onze studenten zorgen er, samen met andere vrijwilligers voor, dat de deelnemers en patiënten de Mont Ventoux kunnen beklimmen. We zijn nauw betrokken bij de voorbereidingen. Zo bouwen we het basecamp op waar de deelnemers elkaar ontmoeten en hun startbewijs ophalen. Ook regelen de studenten de opbouw van de start en finish bovenop de berg. Op de dag zelf bemensen ze de EHBO-posten en zorgen ze ervoor dat alles zo veilig mogelijk verloopt.” De studenten zijn ook verantwoordelijk voor de verkeersveiligheid. Studenten van de opleiding Leidinggevende team/afdeling/project hebben ook de organisatie vanuit het college voor een groot deel op zich genomen en gecoördineerd. Afgelopen zondag vertrok de groep studenten en hun begeleiders naar Frankrijk om zich in te zetten voor dit bijzondere doel. 

Stichting ALS 

De studenten zamelen ook geld in voor Stichting ALS. Inmiddels hebben de betrokken studenten ruim 8.000,- euro opgehaald en de teller loopt nog steeds. In totaal is er dit jaar voor Tour du ALS al ruim 1,3 miljoen euro opgehaald. Het geld wordt gebruikt voor onderzoek naar de oorzaak van ALS.

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Koning Willem 1 College