Normal_examen__rekenen__rekentoets__leerlingen__eindexamen

De herfstvakantie is weer voorbij. En dat betekent luizen pluizen op de basisschool. Maar ook op de middelbare school komt hoofdluis voor. Uit een peiling die het RIVM uitvoerde bleek namelijk dat afgelopen september ongeveer 2 op de 100 jongeren tussen 12 en 18 jaar hoofdluis had. Dit meldt RIVM.

Controleren

Wil je hoofdluis voorkomen, dan is het belangrijk om regelmatig te controleren. Zo kun je hoofdluis al vroeg ontdekken en kun je er gemakkelijker iets tegen doen. Je kunt anderen controleren door goed tussen de haren te kijken, vooral achter de oren en in de nek. De hoofdluizen zijn ongeveer 3 millimeter groot en ze bewegen. Ook als je grijswitte puntjes ziet die aan de haren vastgeplakt zitten, heb je mogelijk hoofdluis. Dit zijn de eitjes van de hoofdluis.
 

Vertellen en behandelen

Als je hoofdluis hebt, is het belangrijk om dit grondig aan te pakken. Vertel thuis dat je hoofdluis hebt en zorg dat iedereen in je omgeving (ook thuis) gecontroleerd wordt. Vertel vriend(inn)en en dat je hoofdluis hebt. Je wilt liever de boodschap geven dat ze moeten controleren, dan dat je ze ook hoofdluis geeft. Hoofdluis kun je behandelen door twee weken lang elke dag de haren te kammen met een fijntandige kam. Dat gaat het beste in combinatie met crèmespoeling. De eitjes kun je met je nagels van de haren verwijderen. Mocht je een antihoofdluismiddel gebruiken, moet je nog steeds twee weken lang elke dag je haren kammen met een fijntandige kam.
 

Hoofdluis

Hoofdluizen zijn kleine parasieten die tussen de haren op het hoofd leven en daar overleven door bloed te zuigen. Vooral mensen met lang haar hebben vaker last van hoofdluis, waarschijnlijk omdat de hoofdluis dan makkelijker van het ene hoofd naar het andere kan overgaan. Luizen verspreiden zich overigens niet via jassen, kleding, petten of beddengoed.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids