Normal_projectmanagement

Bij projectmanagement denken de meeste mensen waarschijnlijk al snel aan het bedrijfsleven. Maar ook in het onderwijs kan het goed worden toegepast. Bijvoorbeeld voor leerlingen die zelfstandig opdrachten moeten kunnen uitvoeren, en docenten die naast hun onderwijstaken ook organisatorische verandertrajecten uitvoeren of nieuwe onderwijsmethodes ontwikkelen en implementeren. Projectmanagement kan beide groepen helpen om efficiënt en effectief van een bepaald vertrekpunt naar een gewenst eindpunt te komen met een bepaalde methode, en dat ook nog binnen bepaalde tijd. 

Doceren én organiseren

Docenten hebben een zeer veelzijdige baan. Niet alleen gaat het om het voor de klas staan en onderwijzen van leerlingen, maar er worden ook vaardigheden rond het organiseren van het onderwijs gevraagd. Om het onderwijssysteem te verbeteren zijn er immers continue innovaties en vernieuwde leermethodes die naast of in plaats van bestaande programma’s moeten worden ontwikkeld en ingevoerd.

Dit zie je bijvoorbeeld terug in de beschrijving van taken van een mbo-docent. Een training projectmanagement kan een docent helpen kortere of langdurige en complexe projecten succesvol aan te pakken. Op dit gebied kan het onderwijs best nog iets leren van het bedrijfsleven, waar al veel langer wordt nagedacht over het monitoren van voortgang van projecten en inzichtelijk maken van kwaliteit en resultaten. 

Projectmanagement voor leerlingen en studenten

Maar ook leerlingen en studenten in het hedendaagse onderwijs hebben baat bij projectmanagement. In het onderwijs ligt de nadruk steeds minder op algemeen klassikaal onderwijs waarbij een leraar iets uitlegt en leerlingen luisteren. Leerlingen moeten daarentegen steeds meer actief aan de slag om de juiste informatie te vinden en dit te presenteren in schriftelijke vorm of een presentatie.

Een goed voorbeeld hiervan is het onderwijsproject N34-Afslag Techniek. Dit vraagt andere vaardigheden, zoals het maken van een planning (en deze volgen) en samenwerken met andere scholieren of studenten. Dit succesvol doen rust op dezelfde basisbeginselen als projectmanagement voor het bedrijfsleven. Voor docenten heeft een cursus projectmanagement dus op twee verschillende manieren nut. Niet alleen voor hun eigen werkzaamheden, maar ook als zij de opgedane kennis doorgeven aan hun leerlingen, natuurlijk in een vorm gegoten die past bij leeftijd en opleidingsniveau.