Normal_jetnet3

Vmbo- en mbo-scholen worden gevraagd om samen met het bedrijfsleven te komen tot plannen ter verbetering van het techniekonderwijs in het vmbo. Vanuit het ministerie van onderwijs is hiervoor structureel  100 miljoen euro per jaar beschikbaar. De bedrijven zullen een voortrekkersrol nemen in het betrekken van collega’s uit de regio, met name uit het mkb, om actief te participeren in de regionale plannen. Dit meldt PBT.

Deze afspraak werd gemaakt tijdens het jaarlijkse overleg tussen onderwijsministerie en Jet-Net & TechNet bedrijven, het netwerk van technologische bedrijven dat werkt aan het inspireren van jongeren voor een technische opleiding en beroepen.  Marjan Hammersma, over de uitkomst van het overleg: “We zijn blij dat bedrijven zich actief gaan inzetten om te komen tot sterker techniekonderwijs in het vmbo. De uitdagingen voor de toekomst liggen niet alleen op het bord van het onderwijs. Bedrijven moeten hier ook echt hun verantwoordelijkheden pakken. Fijn dat we nu concreet hierover met Jet-Net & TechNet bedrijven afspraken hebben kunnen maken.”

In de regionale plannen voor het technisch vmbo speelt het bedrijfsleven een belangrijke rol als het gaat om de ontwikkeling van onderwijsprogramma’s, die goed aansluiten op de arbeidsmarkt. Eén van de criteria van de regeling Sterk Techniekonderwijs 2020-2023 is dat het bedrijfsleven in de regionale plannen minimaal 10 procent moet co-financieren in geld of natura. Voorbeelden hiervan zijn het ter beschikking stellen van bepaalde bedrijfsfaciliteiten ten behoeve van het lesprogramma, het organiseren van activiteiten ter professionalisering van docenten en de inzet van het bedrijfsleven bij praktijkopdrachten en stages.

De vrienden van Jet-Net & TechNet, bestaande uit de twintig grootste bedrijven aangesloten bij dit netwerk, gaan een voortrekkersrol spelen in de ondersteuning van het technisch vmbo. De Jet-Net & TechNet bedrijven hebben de afgelopen zestien jaar veel ervaring opgebouwd met het inspireren van jongeren voor een technische opleiding en beroepen. Om deze interesse bij jongeren te vergroten is het van belang dat het onderwijs zich continu blijft ontwikkelen in samenwerking met het regionale bedrijfsleven.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids