Normal_praktijklokalen-

De Inspectie SZW gaat op scholen in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs controleren op veilige en gezonde arbeidsomstandigheden in praktijklokalen. Het gaat om lokalen waar leerlingen les krijgen in bijvoorbeeld metaal- of houtbewerking. Recente ongevalsmeldingen bij de Inspectie SZW wijzen op een mogelijke verslapping van de aandacht voor veiligheid in praktijklokalen. De Inspectie SZW heeft daarom besloten hier opnieuw te inspecteren. Dit meldt Inspectie SZW.

Jonge mensen die een vak leren, moeten ‘arboproof’ worden opgeleid. Dit is niet alleen belangrijk voor de latere beroepspraktijk, maar ook tijdens de beroepsvorming nu. Het gaat om kennis hebben van de risico’s van het vak en het aanleren van de juiste vaardigheden om daar goed mee om te kunnen gaan. Een echte vakman of vakvrouw werkt arboproof, is de stelling van de Inspectie SZW.

Praktijklokalen spelen een belangrijke rol bij het aanleren van die vaardigheden. De veiligheid daarvan is in het recente verleden een belangrijk speerpunt geweest van de Inspectie SZW. Veel scholen hebben nadien verbeteringen doorgevoerd. Toch zijn er recentelijk weer ongevallen gemeld.

De inspecties naar de arbeidsomstandigheden in praktijklokalen vinden plaats in de eerste twee weken van juni. De scholen die bezocht worden zijn vmbo- en mbo-scholen met praktijklokalen voor metaal- en/of houtbewerking. Aandachtspunten tijdens de inspectie zijn: machineveiligheid en veiligheid arbeidsmiddelen, inrichting arbeidsplaats, blootstelling aan gevaarlijke stoffen zoals lasrook en houtstof, arbozorg  en onderhoud en gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids