Normal_vo__klas__scholieren__leerlingen__toets__huiswerk

De regering kan scholen in het voortgezet onderwijs op dit moment verplichten om een diagnostische toets af te nemen. Bisschop (SGP) en Rog (CDA) willen deze mogelijkheid schrappen en hebben daarom een initiatiefwetsvoorstel ingediend. Dit meldt de Tweede Kamer.

Diagnostische toetsen kunnen lacunes in de kennis of vaardigheden van een leerling blootleggen. De regering heeft nu de wettelijke bevoegdheid om met een algemene maatregel van bestuur scholen in het voortgezet onderwijs te verplichten om diagnostische toetsen taal en rekenen af te nemen. De initiatiefnemers vinden dit ongewenst: als je zo'n verplichting wilt regelen, zou dit via een wetsvoorstel moeten worden ingevoerd, vinden zij. Het initiatiefwetsvoorstel is in lijn met de afspraken uit het regeerakkoord, zegt minister Slob (Basis- en Voorgezet Onderwijs).
 
Een verplichte diagnostische toets is niet in strijd met de vrijheid van onderwijs, benadrukt Heerema (VVD). Maar hij is het met de initiatiefnemers eens dat invoering van zo'n toets via een wetsvoorstel en na een debat daarover in de Kamer zou moeten plaatsvinden.
 
De overheid moet terughoudend zijn in het opleggen van allerlei toetsen, vindt Westerveld (GroenLinks). Zij is dan ook blij met het initiatiefwetsvoorstel. Het is goed dat de verantwoordelijkheid voor het toetsen bij scholen en docenten wordt gelegd, zo sluiten Van der Molen (CDA) en Kwint (SP) zich daarbij aan.
 
Als enige woordvoerder is Beertema (PVV) geen voorstander van het initiatiefwetsvoorstel. Het ontneemt de overheid volgens hem een mogelijkheid om de regie te voeren bij het verbeteren van het onderwijs. Ook hekelt hij het "onttoetsen" van het onderwijs.
 
De Kamer sprak eerder op 5 april 2017 over de verplichte diagnostische toets. Zij stemt op 13 maart over het initiatiefwetsvoorstel.