Normal_chainlink-690503__340

Een oud-bestuurder van scholenkoepel LMC uit Rotterdam heeft twee jaar cel opgelegd gekregen, waarvan een jaar voorwaardelijk. De rechtbank verklaarde de man schuldig aan fraude met ruim een kwart miljoen euro aan onderwijsgeld. Het OM had drie jaar cel geëist. Dit meldt De Stentor. 

De man was bestuursvoorzitter van scholenkoepel LMC. De rechtbank acht hem schuldig aan fraude die 5,5 jaar duurde. Daarnaast heeft hij een rector van het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum omgekocht voor nog eens ruim een half miljoen euro. Via zogeheten spookfacturen zou de verdachte geprobeerd hebben om bij LMC geld te vangen. Uiteindelijk zou de man dat geld hebben ontvangen via een constructie met diverse vennootschappen. De rector werd eveneens veroordeeld tot 2 jaar cel, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Dat is opmerkelijk, omdat de eis slechts een taakstraf van 240 uur was. De rechter vond echter dat fraude met gemeenschapsgeld een zwaar vergrijp was. De derde verdachte in de zaak kreeg 75 uur aan taakstraf opgelegd en de vierde verdachte werd vrijgesproken. Het schoolbestuur van LMC is tevreden met de uitspraak.

De fraude werd in 2012 ontdekt. Het strafrechtelijk onderzoek naar de zaak werd gestart nadat er een interne accountantscontrole had plaatsgevonden. In 2015 werd dat onderzoek dor de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) afgerond. Een zogenoemde ontnemingsvordering is aangekondigd in een poging om het gefraudeerde geld terug te halen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids