Normal_hand-977641__340

Het VARA-programma ‘Op weg naar Het Lagerhuis’ gaat voor de twintigste keer op zoek naar het beste debat- en speechtalent. Meer dan 200 middelbare scholen strijden om de titel van beste debatschool van Nederland. De provinciale voorrondes zijn inmiddels van start gegaan. Dit meldt Op weg naar Het Lagerhuis.

Alle middelbare scholen in Nederland kunnen deelnemen aan de competitie. Er worden in januari, februari en maart vijftien voorrondes gespeeld, verspreid door Nederland. Er wordt gedebatteerd aan de hand van verschillende debatvormen, waaronder 360-graden debatten en één op één debatten. Ook is er een speechwedstrijd. Aan het einde van elke provinciale wedstrijddag wordt één winnend team bekendgemaakt dat doorgaat naar de landelijke achtste finales in Hilversum en wordt de beste speech van de dag gekozen. 
 
De jongerendebatcompetitie is verbonden met het in de jaren 90 zo populaire VARA-programma ‘Het Lagerhuis’. De laatste reguliere uitzending hiervan was in 2010, maar de jongereneditie ‘Op weg naar Het Lagerhuis’ keert sinds 1999 jaarlijks terug bij de VARA, dit seizoen opnieuw in samenwerking met de jongerenorganisatie HOPE XXL en Het Debatfonds. Het doel is enerzijds om jongeren de mogelijkheid te bieden hun debattechnieken te vergroten, anderzijds kunnen jongeren ervaren wat de provinciale politiek inhoudt.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids