Normal_microfoon__debat__spreker

Scholieren van het Praedinius Gymnasium in Groningen mogen zich winnaar noemen van het debatprogramma Op weg naar het Lagerhuis. Afgelopen weekend wonnen zij de finale. Volgende maand staat hen een trip naar de Verenigde Naties in New York te wachten. Dat meldt Oog TV.

De jongerendebatwedstrijd voor middelbare scholieren vond afgelopen week al plaats. Vrijdagavond werd de uitzending van de VARA op televisie getoond. Het Praedinius Gymnasium ging de strijd aan met een team van de De Nassau uit Breda. Thema’s als alcoholmisbruik, dienstplicht, seksuele voorlichting en asielzoekers kwamen tijdens de debatten aan bod.
 
Dit jaar streden meer dan 200 middelbare scholen om de titel van beste debatschool van Nederland in de voorrondes. De jongerendebatcompetitie is verbonden met het in de jaren 90 zo populaire VARA-programma ‘Het Lagerhuis’. De laatste reguliere uitzending hiervan was in 2010, maar de jongereneditie ‘Op weg naar Het Lagerhuis’ keert sinds 1999 jaarlijks terug bij de VARA, dit seizoen opnieuw in samenwerking met de jongerenorganisatie HOPE XXL en Het Debatfonds. Het doel is enerzijds om jongeren de mogelijkheid te bieden hun debattechnieken te vergroten, anderzijds kunnen jongeren ervaren wat de provinciale politiek inhoudt.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids