Normal_geld__kluis__sparen

Een man die verdacht wordt van het plegen van fraude  bij scholenkoepel LMC uit Rotterdam heeft drie jaar cel tegen zich horen eisen, waarvan een jaar voorwaardelijk. Het OM vindt dat de man misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen dat in hem gesteld was. De eis werd vandaag door het OM neergelegd bij de rechter. Dat meldt De Telegraaf.

“Aan de voorkant prediken dat je het maatschappelijk belang dient. Terwijl je aan de achterkant vooral je portemonnee dient. Een cliché, maar waar”, aldus de officier. De man was bestuursvoorzitter van LMC en wordt ervan verdacht een half miljoen euro te hebben gefraudeerd. Daarnaast zou een bekende hebben omgekocht voor nog eens ruim een half miljoen euro. Via zogeheten spookfacturen zou de verdachte geprobeerd hebben om bij LMC geld te vangen. Uiteindelijk zou de man dat geld hebben ontvangen via een constructie met diverse vennootschappen.

De man is hoofdverdachte in de zaak. Hij zou hulp hebben gehad van een aantal bekende personen uit het onderwijs. Drie van hen hebben een werkstraf tot 240 uurt egen zich horen eisen. Tegen een vierde medeverdachte is een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist.

De fraude werd in 2012 ontdekt. Het strafrechtelijk onderzoek naar de zaak werd gestart nadat er een interne accountantscontrole had plaatsgevonden. In 2015 werd dat onderzoek dor de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) afgerond. Een zogenoemde ontnemingsvordering is aangekondigd in een poging om het gefraudeerde geld terug te halen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids