Normal_mishandeling_kind_verdriet_angst

‘Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar!’ Met deze nieuwe campagne wil het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport depressie bespreekbaar maken. Op het Segbroek College in Den Haag hebben vanochtend vijftig leerlingen met staatssecretaris Paul Blokhuis de Hey-vlag gehesen. Met deze symbolische handeling laten zij zien dat depressie een serieus probleem is dat we kunnen aanpakken door er met elkaar over te praten. Dit meldt Rijksoverheid.

Depressie bespreekbaar maken is belangrijk, want in Nederland hebben ruim 800.000 mensen een depressie. Het ministerie heeft onlangs een peiling laten doen onder risicogroepen. Daaruit blijkt dat jongeren (13-18 jaar) en jonge vrouwen (18-35 jaar) met een depressie of depressieve gevoelens wel over hun situatie willen praten. Maar de overgrote meerderheid vindt het lastig om zelf het gesprek te beginnen. Tegelijkertijd vermijden vrienden en familie het onderwerp vaak omdat ze bang zijn de ander te kwetsen. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken start het ministerie van VWS vandaag de campagne. 

De campagne besteedt extra aandacht aan jongeren en jonge vrouwen. Maar ook voor andere mensen met een depressie of psychische aandoening is het belangrijk om hierover te praten. De komende periode vinden er onder de Hey-vlag verschillende activiteiten plaats om mensen te stimuleren met elkaar in gesprek te gaan. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids