Normal_zon_blauwe_lucht

De Regionale Zomerschool Leiden werd deze zomer voor het derde jaar georganiseerd. Door deel te nemen aan deze zomerschool tegen zittenblijven zijn 36 middelbare scholieren toch overgegaan naar de volgende klas. Het is een initiatief van de Universiteit Leiden en zeven middelbare scholen uit de regio. Dit meldt Universiteit Leiden.

Sinds 2015 organiseert het Aansluitingsprogramma vwo-wo van de Universiteit Leiden de zomerschool tegen zittenblijven voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. De leerlingen kwamen in de eerste twee weken van de zomervakantie elke dag samen om intensief met één schoolvak aan de slag te gaan. Dit kon in de vakken economie, Engels, natuurkunde, Nederlands, scheikunde en wiskunde. 
 
Aan de zomerschool deden Da Vinci College Kagerstraat, Adelbert College, Groene Hart Lyceum Alphen, Visser ’t Hooft Lyceum en het Ashram College mee. En met succes: 36 van de 44 deelnemers haalden op hun afsluitende eindtoets een 6,0 of hoger, waardoor ze alsnog over konden gaan naar het volgende leerjaar. Hiermee ligt het totale slagingspercentage hoger dan de twee jaar ervoor, namelijk 82 procent tegen 73 procent.
 
Voor de leerlingen waren vakdocenten en docenten in opleiding beschikbaar. Naast het volgen van de lessen, waarbij de vakinhoud centraal staat, voerden de leerlingen gesprekken met een studiecoach. De studiecoaches hielpen de leerlingen bijvoorbeeld bij het plannen van hun werk, het stellen van doelen of het omgaan met faalangst of dyslexie.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids