Normal_normal_portretfoto-dekker

Voor de inrichting van brede brugklassen is op dit moment geen noodzaak om extra financiële maatregelen te nemen. Dat maakt demissionair staatssecretaris Dekker bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Wel spoort hij schoolbesturen aan om samen regionale afspraken te maken over een dekkend aanbod van brede brugklassen. Dat meldt de VO-raad.

In een eerdere motie van de partijen GroenLinks, D66 en SP werd de regering opgeroepen om voor een extra financiële stimulans te zorgen, zodat scholen in het voortgezet onderwijs brede brugklassen kunnen aanbieden. Het doel daarvan is om meer kansengelijkheid te creëren. In zijn brief geeft Dekker aan dat hij het van belang vindt dat leerlingen en ouders genoeg keuze hebben. Hij is daarom van mening dat elke regio genoeg brede brugklassen zou moeten hebben. De VO-raad is het met de demissionair staatssecretaris eens dat er regionaal genoeg brede brugklassen moeten zijn en dat hierover moet worden overlegd door schoolbesturen.

Volgens DUO is er momenteel voor bijna elke leerling in ons land een heterogene brugklas beschikbaar binnen een straal van zeven kilometer. Daarmee lijkt het erop dat schoolbesturen voldoende afspraken maken met elkaar over een goed brugklasaanbod. Om die reden vindt de staatssecretaris het nu nog niet nodig om een extra financiële stimulans te geven. Mocht het komend schooljaar blijken dat de afspraken over het aanbod van brede brugklassen minder goed verlopen, dan is er een mogelijkheid dat Dekker met wettelijke voorschriften komt. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids