Normal_techniek_student_auto

Vanuit het Techniekpact is in de afgelopen jaren met verschillende subsidies een aantal regionale bèta-technieknetwerken ontstaan van scholen en bedrijven. Het gaat om acht regionale po-netwerken, tien vo-ho-netwerken en eenentwintig regionale vmbo-mbo-Toptechniek in Bedrijf netwerken (TiB-netwerken), die een bijdrage leveren aan het inbedden van bèta- en techniekonderwijs in de scholen. Tussen 15 juni en 1 augustus kunnen subsidieaanvragen worden ingediend voor het studiejaar 2017/2018. Dit meldt de MBO Raad.

Het programma Toptechniek in bedrijf startte in 2012 met als doel de regionale aansluiting tussen vmbo en mbo te verbeteren en het onderwijs goed te laten aansluiten op de lokale arbeidsmarkt. De betrokken regiopartners hebben hun eigen samenwerkingsverbanden opgezet, toegespitst op de economische (top)sectoren en de arbeidsmarkt. Hieraan ligt een regiovisie ten grondslag. De afspraken binnen de regiovisie omvatten onder andere instroom-verhogende ambities, (im)materiële bijdragen van bedrijfsleven en afstemming van opleidingen door scholen. Het aantal regio’s is het afgelopen jaren uitgebreid tot 21 met elk zijn eigen uitdagingen en vakgebieden.
 
Vanuit de regio (onderwijs en bedrijfsleven) bestaat de wens om deze netwerken verder te verduurzamen. Er is nog onvoldoende basis om de overheidsondersteuning te beëindigen en de verantwoordelijkheid volledig over te dragen aan de scholennetwerken. Om de inzet van de netwerken te verduurzamen, biedt het Beleidskader subsidie bèta-technieknetwerken 2017–2020 ondersteuning tot 2020. In aanmerking komen de bèta-technieknetwerken die de minister van onderwijs heeft erkend. Voor de TiB-netwerken geldt dat er subsidie beschikbaar is voor maximaal zeven nieuwe netwerken.
 
Subsidieaanvragen voor het kalenderjaar 2017 kunnen worden ingediend van 15 juni tot 1 augustus 2017. Voor nieuwe TiB-netwerken sluit de aanvraagtermijn op 1 oktober 2017. In de daaropvolgende jaren loopt de aanvraagtermijn van 1 januari tot en met 31 maart. Scholen kunnen uitsluitend subsidie aanvragen voor activiteiten die plaatsvinden in het studiejaar dat start in het kalenderjaar waarin de subsidie voor wordt aangevraagd.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids