Normal_drinken_bier_alcohol

Sinds 2003 is het gebruik van tabak, alcohol en cannabis onder leerlingen van alle schoolniveaus gedaald. Deze afname in gebruik is echter niet altijd even sterk voor de verschillende schoolniveaus. Dit blijkt uit gegevens van het Peilstationsonderzoek Scholieren waarbij de ontwikkeling van het gebruik van tabak, alcohol en cannabis in de periode 2003-2015 werd onderzocht onder leerlingen van 12 tot en met 16 jaar van verschillende schoolniveaus. Dit meldt Trimbos.

Sinds 2003 is roken onder leerlingen van het vmbo-b (kader- en basisberoepsgerichte leerweg) sterker gedaald dan onder leerlingen van het vwo. Toch is het percentage rokers onder vmbo leerlingen in 2015 nog altijd het hoogst: 17 procent van de vmbo-b leerlingen heeft in de afgelopen maand gerookt tegenover 10 procent van de vmbo-t (gemengde of theoretische leerweg) en havo-leerlingen en 4 procent van de vwo-leerlingen.

Alcoholgebruik is de afgelopen jaren het sterkst gedaald onder leerlingen van het vwo, in 2015 hebben vwo-leerlingen het minst vaak in de afgelopen maand alcohol gedronken (12 procent). Dit is beduidend lager dan op de andere schoolniveaus (31 procent op vmbo-b, 23 procent op vmbo-t en 24 procent op de havo). Het lijkt erop dat preventieactiviteiten gericht op alcoholgebruik met name voor vwo-leerlingen effectief geweest zijn. Er lijkt dus ruimte voor verbetering door de activiteiten beter af te stemmen op de verschillende schoolniveaus.

Het percentage leerlingen dat ooit in het leven heeft geblowd is op alle schoolniveaus sinds 2003 sterk gedaald. Ook het actuele gebruik (in de afgelopen maand) is gedaald. Een uitzondering hierop zijn de havo-leerlingen, bij hen schommelt het actuele cannabisgebruik sinds 2003 rond de 6 procent.

Leerlingen van het vmbo-b schatten de schadelijkheid van tabak, alcohol en cannabisgebruik consequent lager in dan leerlingen van de andere drie schoolniveaus. Zo denkt bijvoorbeeld 82 procent van de vmbo-b leerlingen dat dagelijks roken schadelijk is tegenover 97 procent van de vwo-leerlingen. Mogelijk is het overbrengen van informatie over de schadelijkheid van middelengebruik op vmbo-b leerlingen minder effectief geweest. In het kader van de NIX18 campagne is al een deelcampagne niet-roken gestart die zich specifiek richt op de doelgroep jongeren van het vmbo en mbo.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids