Normal_geld__pennen__contract__afspraak

Scholen laten miljoenen euro’s liggen als het gaat om hun energiebeleid. Dat zeggen ambassadeurs van de Green Deal Scholen, die namens de sector en de overheid proberen scholen duurzamer te maken. Het geld wat nu besteed wordt aan te hoge energiekosten kunnen scholen beter gebruiken voor goed onderwijs. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Uit onderzoek is gebleken dat basisscholen jaarlijks gemiddeld zo’n 15 procent op hun energierekening kunnen besparen. Het beter inregelen van cv-installaties en het energiebesparend omgaan met apparatuur kan behoorlijk wat centjes schelen. Daarnaast is het zaak om de vinger aan de pols te houden bij de rekeningen van energiebedrijven. Niet zelden staan onjuiste zaken op de facturen voor energie en water. Het inzetten van slimme meters is een andere manier om structureel geld te besparen. Zo kan op afstand worden bepaald wanneer en waar het energieverbruik te hoog is.
 
Het aanstellen van iemand die de verantwoordelijkheid heeft over het energiebeheer kan de school aanzienlijk geld opleveren. Scholen kunnen dan hun aandacht blijven richten op waarvoor ze bestaan: lesgeven. Deze energiecoördinatoren kunnen de energiefacturen regelmatig controleren en het beheer hebben over de slimme meter. Ook kunnen leerlingen ingezet worden om het schoolgebouw te controleren op openstaande deuren en ramen en te hoog staande verwarmingen.
 
De PO-Raad en de VO-raad erkennen dat scholen op energieverbruik kunnen besparen. Toch denkt de PO-Raad dat de tekorten bij lange na niet kunnen worden opgelost met de energiebesparing. Bovendien hebben volgens de VO-raad niet alle scholen genoeg geld om bijvoorbeeld gebouwen te isoleren. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids