Normal_basilica-590294_960_720

Leerlingen van Overijsselse, Gelderse en Duitse scholen maken binnenkort kennis met onderhoud en restauratie van kastelen en andere historische gebouwen. Dit gebeurt tijdens een aantal projectdagen waar experts uitleg geven wat er allemaal komt kijken bij onderhoud van deze historische gebouwen. De kennismakingsdagen zijn onderdeel van een grensoverschrijdend project “MINT Lab in kastelen”, dat tot doel heeft om jongeren te interesseren voor technische beroepen. De grensregio kent een tekort aan vakmensen in vooral technische beroepen. Het project wordt ondersteunt met een Europese Interreg subsidie van 325.000 euro. Dit meldt provincie Overijssel.

Het is de bedoeling dat de Nederlandse en Duitse leerlingen per groep worden gemengd, en dat per groep zowel een Nederlands als Duits project wordt bezocht. Behalve met de restauratietechniek maken de leerlingen dus ook kennis met grensoverschrijdende samenwerking, en de Duitse taal en cultuur. In totaal doen bijna 3000 leerlingen mee. Het project is aanvullend op de provinciale opgave om jongeren te laten kiezen voor techniekonderwijs, die wij in het kader van het landelijke Techniekpact oppakken.

Gedeputeerde Annemieke Traag van provincie Overijssel: “Er zijn nog steeds te weinig jongeren die kiezen voor een baan in de bouw of techniek. Hierdoor ontstaat een te kort aan gekwalificeerde werknemers in deze vooral in Twente grote bedrijfstakken. Ook zien we dat weinig jongeren geïnteresseerd zijn in het restaureren van historische panden. Mogelijk omdat ze niet weten van het bestaan van dit werk. Met dit project maken jongeren kennis laten met het mooie werk dat moet gebeuren om deze historische parels van Overijssel ook voor de toekomst te behouden.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids