Normal_ict_digitaal_computer_muis

Om docenten te helpen bij het samenstellen van kwalitatief goede examens voor beroepsgerichte keuzevakken in het vmbo, is deze week de Schoolexamenbank gelanceerd. Dat gebeurde afgelopen maandag op het Examenfestival. Dat meldt de VO-raad. 

Nieuwe profielen in het vmbo hebben ervoor gezorgd dat het schoolexamen tegenwoordig een belangrijkere plaats inneemt. Omdat het samenstellen van deze examens over het algemeen veel tijd kost, is de Schoolexamenbank in het leven geroepen om docenten daarbij zoveel mogelijk te ontlasten. Dit, plus het behouden van de kwaliteit van de examens zijn de hoofddoelen van de lancering van de examenbank. Bovendien zijn de schoolexamens in het vmbo vanaf nu makkelijker vindbaar.

De Schoolexamenbank maakt het voor docenten mogelijk om per leerweg zelf een examen samen te stellen. Een database met examenvragen en voorbeeldexamens moet hen op weg helpen. Die vragen zijn ingediend door professionals voor alle vmbo-profielen. Het Cito heeft hen daarbij begeleid. Het examen zelf kan door de leerlingen vervolgens zowel digitaal als op papier worden gemaakt.

Via Schoolexamenbankvmbo.nl kunnen docenten tot 1 oktober aanstaande een gratis proefaccount aanvragen om kennis te maken met de dienst. Vanaf 1 oktober is het voor scholen mogelijk om een licentie af te sluiten voor het gebruik van de Schoolexamenbank. Wat die licentie kost, wordt naar verwachting in september van dit jaar bekendgemaakt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids