Normal_chinese_tekens_taal_schrift_china

Vanaf komend schooljaar start schoolbestuur Esprit met Taal naar keuze. Scholieren kunnen uit zeven talen kiezen die ze wekelijks voor of na schooltijd volgen. Hiermee komen de Espritscholen tegemoet aan zowel de interesse van de leerlingen als aan hun achtergrond. Dit meldt Het Parool.

Het initiatief komt van rector Hetty Mulder van het 4e Gymnasium, één van de Espritscholen. Het was wettelijk gezien al wel mogelijk in een andere taal eindexamen te doen dan in de geijkte vreemde talen zoals Engels, Frans en Duits, maar daar werd weinig gebruik van gemaakt. De Espritscholen willen met Taal naar keuze aansluiten bij zowel de interesse van de leerlingen als hun veelal niet-Nederlandse achtergrond. De helft van de leerlingen is van allochtone afkomst en een groot deel van hen spreekt thuis een andere taal dan Nederlands. Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is om ook aandacht te hebben voor de thuistaal. Het zorgt zelfs voor een betere beheersing van het Nederlands. 
 
De talen zullen op verschillende niveaus worden aangeboden buiten de normale schooltijden. De leerlingen mogen zelf kiezen op welk aspect van de taal ze de focus op willen leggen. Zo kan de één kiezen voor spreekvaardigheid, terwijl de ander meer wil leren op het gebied van schriftelijke vaardigheden. Aan het einde van het jaar wordt een certificaat uitgereikt. Uiteindelijk is het mogelijk om in het laatste jaar eindexamen te doen in de nieuwe taal.
 
Vierhonderd leerlingen hebben zich inmiddels aangemeld voor Taal naar keuze. De populairste taal is Spaans.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids