Normal_matlha

Wat herinnert u zich als u terugkijkt op uw middelbare schooltijd? Deze tijd is voor veel leerlingen een transitie van kind naar volwassenheid, ze hebben behoefte aan autonomie maar weten niet altijd hoe ze schoolwerk handig aan kunnen pakken. Daarbij zijn er naast het schoolwerk natuurlijk veel andere activiteiten waar leerlingen aandacht aan willen besteden. Het is zelfs belangrijk om leuke dingen te doen naast school, maar het vereist een goede organisatie om deze activiteiten optimaal te kunnen combineren. Het kunnen maken van een goede planning biedt hiervoor uitkomst.

Eén van de belangrijkste doelen van een planning is het krijgen van overzicht, rust in je hoofd en daardoor meer zelfvertrouwen. Bovendien kan het helpen bij het tegengaan van uitstelgedrag  en leidt het tot meer motivatie.

Het maken van een planning is een essentiële vaardigheid die ontwikkeld moet worden, het zelfstandig leren plannen is een proces. De enige manier om het onder de knie te krijgen is om het te oefenen. Uiteindelijk levert het een hoop op als je het eenmaal beheerst, tijdens de schooltijd en daarna. Enkele voordelen van een goede planning zijn:

  • De leerling leert verwachtingen van docenten en onderwerpen inschatten. Om een goede planning te kunnen maken is het belangrijk eerst in te schatten welke stof er moet worden geleerd;
  • De leerling leert inschatten hoe moeilijk bepaalde onderwerpen zijn en hoeveel inspanning het  kost. Als je dit goed doet  blijft je planning ook realistisch;
  • De leerling leert prioriteiten stellen. Als het niet lukt om de planning te volgen, waar ligt dit dan aan? Waar moet ik aandacht aan besteden om de volgende keer niet dezelfde fout te maken?

Plannen is een essentiële vaardigheid, vanwege de grote hoeveelheden afleidingen waar we tegenwoordig mee te kampen (smartphones, tablets, computers). Het is dus van groot belang dat er op school speciale aandacht wordt besteed aan deze vaardigheid, om de leerlingen te faciliteren zelfstandig succesvol te plannen.

OnderwijsAdviesBureau Maltha ondersteunt en ontzorgt middelbare scholen op het gebied van vakoverstijgende studievaardigheden door middel van digitale trainingen, groepstrainingen en workshops voor leerlingen. Verder geven wij plantrainingen, trainingen in het omgaan met toets- en examenstress en faalangst, hebben we profiel- en beroepskeuzetests en organiseren we Lente- en SummersCool. Voor meer informatie kijk op onze website: https://www.malthastudiecoaching.nl/voor-scholen/onderwijsadviesbureau-maltha/

(Dit is een advertorial van OnderwijsAdviesBureau Maltha)