Normal_leerling_scholiere_verveeld_voortijdige_schoolverlater

Het examen Nederlands is al jaren berucht: te lang en te moeilijk. De examenmakers van Cito beloofden vorig jaar beterschap. Volgens veel vwo'ers die het examen gisteren moesten maken is het Cito deze belofte echter niet nagekomen. Met 31 open vragen kwamen veel kandidaten in tijdnood waardoor ze niet alle opgaven konden maken, laat staan hun werk konden controleren op spelling. Voor dat laatste hadden de examenmakers blijkbaar ook geen tijd, volgens LAKS zaten er namelijk verschillende spelfouten in het examen zelf. Dit melden AD, NU.nl en LAKS.

Via de klachtenlijn van LAKS kwamen gisteren een recordaantal klachten binnen over het vwo-examen Nederlands: ruim 25.000. Niet alleen was het examen veel te lang, ook vonden veel leerlingen de leesteksten te moeilijk. De opzet van het examen was bovendien heel anders dan wat de leerlingen in de proefexamens voorgeschoteld hadden gekregen, met veel meer open vragen dan ze hadden geoefend. De vraag over drogredenen waarbij de term 'hellend vlak' gebruikt werd in één van de antwoordopties zorgde bij opvallend veel scholieren voor verwarring omdat het begrip voor hen onbekend was.

Ook docenten beklagen zich over het te lange examen. Zo schrijft docent Arnoud Kuijpers op Twitter: "Doet me echt pijn leerlingen met tranen in hun ogen uit de gymzaal te zien lopen". Het LAKS had de problemen met het examen niet verwacht: "We hebben de afgelopen twee jaar goede gesprekken gehad met Cito en doorgaans luisteren ze echt wel naar onze opmerkingen", zegt een woordvoerder. De scholierenorganisatie zal opnieuw met de examenmakers in gesprek gaan opdat het volgend jaar echt beter gaat: "Het is niet normaal als bijna twee op drie leerlingen zich melden met problemen".

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids