Normal_oranje__fruit_sinaasappel__appeltjes_van_oranje

De Koning reikt op donderdagochtend 18 mei de Appeltjes van Oranje uit op Paleis Noordeinde in Den Haag. De prijzen worden dit jaar toegekend aan drie sociale initiatieven die zich inzetten voor kwetsbare kinderen. Ervaringsmaatjes van Stichting Informele Zorg (SIZ) Twente, Stichting Buurtgezinnen.nl en Stichting Weekend Academie nemen de prijzen op 18 mei in ontvangst.

Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Oranje Fonds jaarlijks sociale initiatieven die op succesvolle wijze groepen mensen verbinden en anderen inspireren. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds. In lustrumjaren reikt de Koning de prijzen uit, Koningin Máxima alle andere jaren. De Appeltjes van Oranje worden dit jaar voor de vijftiende keer uitgereikt. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje en een geldbedrag van 15.000 euro. Het beeldje is ontworpen door prinses Beatrix.

Een van de ontvangers van een Appeltje van Oranje is De Weekend Academie. Deze organisatie helpt gemotiveerde jongeren tussen de 10 en 15 jaar en hun ouders bij de ontwikkeling van hun mogelijkheden, vaardigheden en talenten. Daarmee worden hun kansen in de maatschappij vergroot. Sinds 2006 biedt de Weekend Academie studievaardigheden, huiswerkbegeleiding en talentontwikkeling. In 2013 is de organisatie ook gestart met gezinscoaching, om ouders meer handvatten te geven hun kinderen goed te begeleiden en ondersteunen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids