Normal_studenten_vrouwen_techniek_beta

Nederlandse meisjes van rond de 14 jaar hebben vergeleken met meisjes uit andere Europese landen minder interesse in techniek en ICT. Dat blijkt uit onderzoek van Microsoft. Dat meldt Nu.nl.

Het computerbedrijf deed een onderzoek onder 11.500 meisjes en jonge vrouwen tussen de 11 en 30 jaar. Het doel van het onderzoek was om uit te zoeken waarom er bij vrouwen minder belangstelling is voor technische vakken. Behalve technologie en techniek geldt de lage interesse ook voor wetenschap, en wiskunde. Dat hier weinig interesse voor is, heeft volgens Microsoft te maken met dat er in Nederlandse gezinnen weinig over technische onderwerpen gesproken wordt; zo’n 7 procent minder dan gemiddeld in de rest van Europa.

Ook blijken er niet voldoende rolmodellen te zijn waar meisjes uit Nederland zich aan kunnen optrekken. De meeste docenten techniek zijn man, daar waar de meisjes aangeven ook graag eens een vrouwelijke docent zien. Aangenomen wordt dat meisjes techniek al snel als saai en ‘jongensachtig’ beschouwen wanneer er weinig tot geen vrouwen bij betrokken zijn.


Niet alleen het aantal gesprekken over techniek en ICT is laag, ook het aantal Nederlandse jonge vrouwen dat werk vindt in de technologie loopt vergeleken met de rest van Europa wat achter. Het aantal banen in die sector is de afgelopen jaren juist sterk toegenomen; veel meer zelfs dan de werkgelegenheid in andere vakgebieden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids