Normal_roken_asbak_sigaret

Het Trimbos-instituut lanceerde onlangs een website speciaal voor jongeren die roken. Op de website kunnen zij antwoorden vinden op vragen die zij hebben over roken door het spelen van een spel, en door te lezen en kijken. www.rokeninfo.nl/jongeren geeft antwoord op vragen over roken en het uiterlijk, over de gevolgen van roken en de mening van andere jongeren over roken. Dat meldt het Trimbos-instituut.

Middels polls, video’s en tests kunnen jongeren op de website informatie vinden over roken. Trimbos ontwikkelde een spel voor de rokende jongeren zodat ze kunnen zien hoeveel geld ze besparen als ze niet roken. Www.rokeninfo.nl/jongeren richt zich specifiek op jongeren omdat andere websites gericht op volwassenen niet altijd even relevant zijn. Jongeren schijnen vaker een gelegenheidsroker te zijn en maken meer gebruik van e-sigaretten of een waterpijp.
 
Het aantal jongeren dat rookt is de afgelopen jaren gedaald. Van de jongeren tussen 12 en 16 jaar heeft 23 procent ooit gerookt, in 2011 was dat 33 procent. Tegelijkertijd blijkt de kans dat een vmbo-leerling rookt bijna tien keer zo hoog als de kans dat een vwo-leerling rookt. 
 
Vanaf 2020 moeten alle scholen in Nederland rookvrij zijn. Het is één van de maatregelen die de overheid heeft genomen om jongeren van het roken af te houden. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids