Normal_vo__klas__scholieren__leerlingen__toets__huiswerk

Middelbare scholieren krijgen na hun tweede jaar opnieuw een schooladvies voor het vervolg van hun opleiding. Het advies is bedoeld als tussenbalans om de leerlingen op het juiste niveau te krijgen. Het uiteindelijke doel daarvan is om iedereen dezelfde mogelijkheden te bieden. Dat meldt Trouw. 

Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad, wil daarmee de kansenongelijkheid aanpakken die het afgelopen jaar toegenomen bleek te zijn. Daar kwam de Inspectie van Onderwijs mee naar buiten.

Om het nieuwe schooladvies succesvol te kunnen invoeren, zou het aantal brede klassen en brede scholen moeten toenemen. Volgens Rosenmöller is het herorganiseren van brugklassen en opleidingsniveaus echter niet op elke school even eenvoudig. Scholen die zich richten op één opleidingsniveau zullen met andere scholen in de buurt gaan samenwerken. Een leerling kan dan elk vak volgen op het niveau dat het meest geschikt is. In dat kader is het daarnaast beter als er op de basisschool een dubbel advies wordt gegeven, bijvoorbeeld havo/vwo, in plaats van alleen havo.

De voorzitter van de VO-raad vindt het huidige Nederlandse onderwijssysteem niet meer toereikend. Leerlingen halen namelijk niet op elk vak een gelijk niveau en dat is zonde voor hun ontwikkeling. Ook moet er volgens hem niet meer negatief worden gedacht over zittenblijven. Elk kind moet onderwijs kunnen volgen via zijn of haar eigen route. Houdt dat in dat er een jaar langer over de opleiding wordt gedaan, dan moeten daar bovendien geen financiële moeilijkheden bijkomen voor ouders. Rosenmöller spreekt dus van gelijkheid op alle gebieden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids