Normal_schoolkantine__middelbare_school__lunchen

Consumentenprogramma Radar komt met een Radar Extra aflevering over het beroepsonderwijs. In de tweedelige documentaire, die vanaf 19 december wordt uitgezonden, spreekt presentatrice Antoinette Hertsenberg met bestuurders, docenten en leerlingen over het imago van het vmbo en de doorstroommogelijkheden voor leerlingen. Dit meldt Radar.

Hertsenberg brengt voor Radar Extra een bezoek aan drie middelbare scholen: de protestants-christelijke scholengemeenschap het Nuborgh College Oostenlicht in Elburg, de Open Schoolgemeenschap Bijlmer in Amsterdam en het Iedersland College voor voortgezet speciaal onderwijs in Amsterdam. Op de scholen spreekt ze met leerlingen en docenten, waaronder columnist Meester Bart. Daarnaast heeft Hertsenberg gesprekken met bestuurders en beleidsmakers, zoals Ton Heerts van de MBO Raad, Jan van Nierop van Platforms VMBO en Rick de Wijk van jongerenorganisatie JOB.

Een belangrijk gespreksonderwerp is de vroege selectie in het voortgezet onderwijs. Nederland is een van de weinige landen waar leerlingen al vanaf het begin van de middelbare school voorgesorteerd worden naar onderwijsniveau. Voor sommige leerlingen pakt dit vroege selectiemoment niet goed uit. Hertsenberg vraagt leerlingen en docenten naar hun mening. Zo wordt op de Open Schoolgemeenschap Bijlmer het keuzemoment uitgesteld tot het derde leerjaar.

Ook de doorgroeimogelijkheden voor leerlingen. Het huidige financieringssysteem zet scholen ertoe aan om leerlingen zo snel mogelijk af te laten studeren en de arbeidsmarkt op te sturen. Hertsenberg vraagt minister Bussemaker van Onderwijs naar haar beweegreden voor een systeem dat niet lijkt te passen bij een arbeidsmarkt waar banen op lagere niveaus steeds meer verdwijnen.

Radar Extra wordt uitgezonden op maandag 19 december en maandag 2 januari om 20.30 bij AVROTROS op NPO 1.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids