Normal_computer__internet__kinderen__digitaal

In het onderwijs zijn de verschillen tussen jongens en meisjes in de afgelopen 10 jaar afgenomen, met name in havo/vwo. Dat staat in de negende Emanipatiemonitor van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit meldt VOS/ABB.

Uit de Emancipatiemonitor 2016 blijkt dat er op een aantal terreinen meer gelijkheid is tussen vrouwen en mannen, maar dat het emancipatieproces langzamer gaat dan in de beginjaren van het emancipatiebeleid werd ingeschat. In het onderwijs is de seksesegregatie afgenomen, maar de laatste twee jaar stagneert dit. 
 
De emancipatiemonitor heeft ook een verklaring gezocht voor het verschil in schoolprestaties tussen jongens en meisjes. Dit blijkt te komen door neuropsychologische verschillen tussen jongens en meisjes. Ook de leeromgeving speelt een rol. Deze uitkomsten kunnen voor scholen aanleiding zijn hun beleid aan te passen voor leerlingen die achterblijven in belangrijke non-cognitieve vaardigheden, zoals planning en zelfstandig werken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids