Normal_jongere__vrouw__roken__sigaret

Bijna de helft van de middelbare scholen hanteert nog geen rookverbod op het schoolterrein. Een schoolterrein rookvrij maken is voor sommige scholen een lastige kwestie. De scholen blijken namelijk bang te zijn dat leerlingen de buurt in gaan en overlast veroorzaken. Zaterdag heeft Nieuwsuur een reportage uitgezonden waarin te zien is hoe scholen zouden worstelen met een rookverbod op hun schoolplein. Dat meldt Gezondeschool.nl.

53 procent van de middelbare scholen heeft al een rookvrij schoolterrein. In de reportage van Nieuwsuur is te zien hoe het Edison College in Apeldoorn na de herfstvakantie aan de slag gaat met een zogenaamde rokerspas. Elke leerling die rookt moet dan toestemming hebben van zijn of haar ouders. Op de school is er dan nog één plek waar de leerlingen met rokerspas mogen roken. In 2018 wil de middelbare school een volledig rookvrij schoolterrein hebben.

Vanaf 2020 moeten alle scholen in Nederland rookvrij zijn. Daar heeft de Tweede Kamer begin dit jaar mee ingestemd. Tot die tijd kan een schol nog niet verplicht worden het terrein rookvrij te maken en moeten scholen dus zelf actie ondernemen.

Het inzetten voor rookvrije schoolpleinen speelt al langer in Nederland. Het is van het grootste belang dat jongeren niet beginnen met roken. Verschillende maatregelen zijn daarvoor al genomen: de leeftijdsgrens voor tabaksproducten, een rookvrije horeca en de inzet op preventie via de Gezonde School.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids