Vriendjesbank op alle schoolpleinen in Albrandswaard

Geen klimrek of glijbaan maar een bank om te zorgen dat alle kinderen (mee) kunnen spelen. Het is een Vriendjesbank om precies te zijn. Wie erop gaat zitten, geeft daarmee aan graag met iemand (anders) te willen spelen. Dat meldt de gemeente Albrandswaard.  

Wethouder Mieke van Ginkel opende een Vriendjesbank officieel op OBS Valckesteyn. Alle scholen in Albrandswaard hebben of krijgen zo’n Vriendjesbank. Daarmee willen de gemeente en scholen gezamenlijk optreden tegen eenzaamheid onder kinderen.

Eenzaamheid 

Wethouder Mieke van Ginkel: "Eenzaamheid is niet iets wat alleen speelt bij ouderen. Ook kinderen kunnen zich eenzaam of buitengesloten voelen. We willen er alles aan doen om dit te voorkomen en – als dat niet lukt – het in ieder geval op te lossen.”

Met andere kinderen meespelen 

Het concept is overgewaaid uit de Verenigde Staten en werkt simpel: wie op de bank gaat zitten, zegt eigenlijk “ik wil met iemand spelen”. Voor kinderen kan dit een makkelijkere manier zijn om aan te geven dat zij mee willen doen. Andersom kunnen kinderen die spelen zich bewust worden dat anderen zich soms alleen voelen. Kinderen kunnen elkaar dan helpen, maar ook de leerkrachten kunnen hier een rol pakken. Maar ook als kinderen eens een keertje met iemand anders willen spelen of gezellig kletsen is dit bankje perfect.

Nieuwe vriendjes maken 

"Ik hoop dat we samen kunnen zorgen dat eenzaamheid op schoolpleinen verdwijnt of op zijn minst veel minder wordt”, aldus de wethouder. "Hopelijk merkt iemand het kind op dat op het Vriendjesbankje zit en wordt het betrokken bij een spelend groepje. En ook voor het maken van nieuwe vriendjes is dit een uitkomst.”

Door: Nationale Onderwijsgids