Logo_primair_onderwijsraad_po-raad_logo

Scholen in de zogeheten krimpgebieden hoeven niet meer de huidige zware toetsingsprocedure te doorlopen volgens het wetsvoorstel van minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker dat ze maandag naar de Tweede Kamer stuurden. De PO-Raad en de VO-raad zijn blij met de verruiming van de toetsingsprocedure, maar zetten ook kanttekeningen bij de plannen. Dit melden de PO-Raad en de VO-raad.

In de brief van Bussemaker en Dekker valt te lezen dat er in de toekomst onderscheid wordt gemaakt tussen een lichte en een zware fusietoets, waarbij kritisch en uitgebreid wordt getoetst wanneer het moet, en een sneller traject wordt bewandeld wanneer dat kan. Hierdoor zou het fuseren van scholen in krimpgebieden gemakkelijker moeten worden. 
 
Zowel de PO-Raad als de VO-raad is van mening dat de fusietoets helemaal zou moeten worden afgeschaft in plaats van een lichtere versie ervan te hanteren. Dit zou de continuïteit en de kwaliteit van het onderwijs bij teruglopende leerlingenaantallen kunnen waarborgen. Ook zijn beide raden bang voor hogere administratieve lasten door de plannen. Want alle scholen, of ze nu willen samengaan of niet, moeten voortaan verantwoording afleggen hoe ze de menselijke maat bewaken, staat in de brief. Dat betekent dat scholen een zorgplicht krijgen die een extra administratieve belasting vormt. Beide raden zijn van mening dat deze zorgplicht de fusietoets kan vervangen, maar dat het hanteren van beide naast elkaar zorgt voor bureaucratie.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids