Logo_cosmicus_college_logo_g_lenschool

Het Cosmicus College in Rotterdam zal vanaf maandag verdergaan als Lyceum Kralingen. De school wil af van het etiket ‘Gülenschool’ en hoopt dit onder meer met een naamsverandering te bereiken. Na de mislukte staatsgreep in Turkije kwam de school in het nieuws als een van de Nederlandse scholen die banden zou hebben met de beweging van Fethullah Gülen, die verantwoordelijk werd gehouden voor de coup. De school heeft altijd ontkent iets te maken te hebben met deze beweging. Dit meldt RTL Nieuws.

De mislukte couppoging in Turkije leidde eerder dit schooljaar ook onder Nederlandse Turken tot spanningen. Ouders haalden hun kinderen van scholen die gelieerd zouden zijn aan de beweging van prediker Gülen die door president Erdogan als het brein achter de staatsgreep werd aangewezen. Het Cosmicus College zag 66 leerlingen vertrekken naar een andere school. Ook basisscholen en middelbare scholen in Zaandam, Purmerend, Arnhem, Amsterdam en Den Haag moesten een flink aantal leerlingen laten gaan. In het basisonderwijs gaat het om zo’n zeshonderd kinderen. Voor deze leerlingen moesten de gemeenten andere scholen zien te vinden.

Het Cosmicus College zegt last te hebben van de associatie met de Gülen-beweging. Aanhangers van de beweging worden door Turkije gezien als landverraders. De school hoopt dat de naamswijziging het imago van de school weer zal verbeteren. Al eerder overwoog de school om de naam te veranderen vanwege de vermeende banden met Gülen. Door de gebeurtenissen sinds de couppoging heeft de school zoveel last van dit imago dat het bestuur nu besloten heeft de naamswijziging door te voeren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids