Normal_inspectie_onderwijs_loep_controle

2017 wordt een enerverend jaar voor het toezicht. Formeel start de inspectie in het nieuwe schooljaar – 2017/2018 – met het vernieuwde toezicht en het bijbehorende nieuwe onderzoekskader. Een grote overgang, die ze in het huidige schooljaar voorbereiden. Dat betekent ook voor scholen en instellingen waar we toezicht op houden een grote verandering. De inspectie heeft daarom het Jaarwerkplan 2017 opgesteld met daarin de toezichtactiviteiten in het komend jaar. Dat meldt de Inspectie van het Onderwijs.

De inspectie legt in 2017 zo’n 360 vierjaarlijkse bezoeken bij besturen en hun scholen/opleidingen af. Daarbij bezoeken ze in totaal ongeveer 2.000 scholen. Ongeveer 500 onderzoeken vinden plaats naar aanleiding van geconstateerde risico’s, de rest in het kader van het onderzoek bij het bestuur of van bijvoorbeeld een themaonderzoek.

De inspectie wil stimuleren dat de kwaliteit op álle scholen verder verbetert. Dat doen ze door naast het gesprek met scholen voortaan ook het gesprek met besturen aan te gaan. De eigen verantwoordelijkheid van besturen en scholen én hun ambities vormen het uitgangspunt van het vernieuwde toezicht.

Het was de belangrijkste constatering in de Staat van het Onderwijs van afgelopen jaar: leerlingen met verschillende achtergronden hebben niet dezelfde kansen. Zo is het opleidingsniveau van de ouders steeds bepalender. De kansongelijkheid in het onderwijs groeit. Reden voor de inspectie om in 2017 veel aandacht aan dit thema te besteden.

Diplomering is een thema waar de inspectie zich altijd al mee bezighoudt. De komende jaren besteden we daarbij extra aandacht aan de actuele trend van flexibilisering. Wordt het systeem van diplomering inderdaad flexibeler? Wat betekent dit voor de kwaliteit? Waar liggen kansen voor verbetering? Kwaliteitssturing kent vele facetten. Met een aantal onderzoeken probeert de inspectie de ontwikkeling van de kwaliteitssturing in kaart te brengen.

Sinds 2014 heeft de inspectie de regie over Peil.onderwijs. Peil.onderwijs voert jaarlijks meerdere peilingen uit onder leerlingen in groep 8 van het basisonderwijs. Elk jaar rapporteert de inspectie over taal en rekenen. Daarnaast komen steeds twee leergebieden apart aan bod. In het voorjaar van 2017 verwacht de inspectie de resultaten van Kunstzinnige oriëntatie en Natuur & Techniek. Dit schooljaar vinden peilingen plaats naar bewegingsonderwijs en mondelinge taalvaardigheid.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids