Normal_bijbel_bidden_geloof

Er wordt een onderzoek uitgevoerd naar het schoolvak godsdienst/levensbeschouwing. De vraag is of onze samenleving vraagt om aandacht in het onderwijs voor religie en levensbeschouwing of dat het vak een aflopende zaak is. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Verus, de Vrije Universiteit en de vakvereniging VDLG. Alle docenten die godsdienst/levensbeschouwing geven ontvangen een link naar het onderzoek. Dat meldt Verus.

In het onderwijsveld en de media is veel te doen rondom de rol van religie en levensbeschouwing in het onderwijs. De onderzoekers vinden het van groot belang dat de stem van de docent gehoord wordt in de afwegingen die de komende jaren gemaakt worden in de scholen en de vakopleidingen.

Doel van het onderzoek is het verzamelen van data omtrent doelen, inhouden en werkvormen in het vak. Ook wordt er gevraagd naar de positie en de rol van de vakdocent en diens ideeën over de toekomst van het vak. De focus ligt op de lespraktijk en vakopvattingen van de vakdocent. Over vijf of tien jaar wordt dit onderzoek herhaald, net als het onderzoek ‘God in Nederland’, om de ontwikkelingen in het vak te kunnen volgen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids