Normal_roken_sigaret__still_

Nederlanders hebben weinig kennis van de gevaren van roken en meeroken. Zowel rokers als niet-rokers schatten de risico’s van roken te laag in. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het niet-roken beleid van de overheid richt zich met name op het voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Dit meldt Rijksoverheid.

Zowel rokers als algemeen publiek schatten vooral de risico’s van meeroken laag in: 51 procent van het algemeen publiek en 46 procent van de rokers erkent dat een hartaanval een gevolg kan zijn van meeroken. Voor hart- en vaatziekten liggen deze percentages op 62 procent en 54 procent.
 
Meeroken is zeer schadelijk voor je gezondheid. Meerokers hebben bijvoorbeeld 25 tot 30 procent meer kans op een hartaanval, 10 tot 50 procent meer kans op hart en vaatziekten, 20 tot 30 procent meer kans op een beroerte en 20 tot 30 procent meer kans om longkanker te krijgen. Kinderen die opgroeien in een omgeving waar gerookt wordt, hebben meer kans op babysterfte, luchtwegklachten, oorontsteking, verminderde longfunctie, astma en andere luchtwegziekten. 
 
De overheid voert een niet-roken beleid met de nadruk op het voorkomen dat jongeren beginnen met roken. In juli 2014 nam de Tweede Kamer een motie aan die de regering verzoekt zich in te spannen voor 100 procent rookvrije schoolterreinen. In november 2015 bleek uit een 0-meting dat 6 procent van de mbo-scholen een rookvrij schoolterrein heeft en 77 procent een gedeeltelijk rookvrij terrein. In het voortgezet onderwijs was het percentage rookvrije schoolterreinen gestegen van 48 procent in 2014 naar 53 procent in 2015. In het basisonderwijs had bijna 80 procent van de scholen een rookvrij schoolterrein. Bij 4 procent van de basisscholen mag op het gehele terrein worden gerookt.  
 
Om meeroken te voorkomen moeten we roken tegengaan maar ook “behandelen”. Naar schatting proberen 1 miljoen rokers jaarlijks te stoppen met roken. Gemiddeld hebben rokers dan ook 2,4 stoppogingen nodig voordat het daadwerkelijk lukt. Stoppen met roken is niet makkelijk. Maar gelukkig is hulp dichterbij dan je denkt. De overheid heeft bepaald dat iedereen één kans per jaar krijgt om van deze gewoonte af te komen en daarom mee kan doen aan een stoppen-met-roken programma.  Het programma bestaat uit behandeling en medicatie, en wordt bovendien volledig vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Meer informatie over stoppogingen en vergoedingen is te vinden op de website van UnitedConsumers
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids